Berlingske fotograf vandt de to eftertragtede priser som Årets Fotograf og Årets Pressefoto


Berlingske vandt hele seks førstepriser ved Årets Pressefoto. Den helt store prisvinder blev Asger Ladefoged, der løb med de to mest eftertragtede priser som Årets Pressefoto og Årets Pressefotograf.

Asger Ladefoged blev tilmed vinder af førsteprisen i kategorierne Årets Nyhedsserie Udland og Årets Reportage Danmark. I kategorien Årets Web-TV Åben Klasse vandt Berlingskes Malene Anthony Nielsen førsteprisen med sin stærke minidokumentar om otte-årige Alberte, der lider af en livstruende sygdom. Olafur Steinar Gestsson vandt førsteprisen i kategorien Årets Danske Hverdagsfoto.

Når hverdagen skifter til krig
Asger Ladefoged tog Årets Pressefoto på en reportagerejse til Østukraine, hvor han sammen med Berlingskes korrespondent Simon Kruse besøgte frontlinjerne i en konflikt, der har krævet henved 10.000 ofre og fordrevet to millioner mennesker. ​

Vinderbilledet viser kæresteparret Sergei og Olga, der bor midt i krigen, mens de er på en aftentur. Pludselig falder en bombe tæt på, og Asger Ladefoged har fastfrosset øjeblikket, hvor det går op for de to, at deres liv kan være truet, og et hverdagsbillede er dermed forvandlet til et krigsfoto.

Årets Pressefoto indgår i en hel billedserie, som Asger Ladefoged lavede efter rejsen til Østukraine. Serien kan ses i sin helhed her: http://www.b.dk/globalt/se-billederne-fra-den-glemte-krig-i-europa. Årets Pressefoto er udvalgt som årets vinderfoto blandt 2.442 indsendte fotos.

Årets Pressefotograf
Om valget af Asger Ladefoged som Årets Pressefotograf, lyder det blandt andet fra juryen:

“Han har i løbet af 2016 været over det hele, alle de steder hvor det er brændt på, og hvor det er svært. Han har fundet hverdagslivet i Ukraine og er taget med skolebørnene på besøg hos Carl-Mar Møller. Han har næsten alt i sin kollektion: Noget man kan identificere sig med samt smerte, action og intimitet. Hans kollektion viser, at her er der en fotograf, som kan tage ud i verden og lave store reportager, men han kan også gøre det herhjemme med historier, som alle kunne være dykket ned i. Han har en kæmpe respekt for det og dem, han fotograferer. Han engagerer sig helt tydeligt i sine historier, og det giver han videre til os.”


Minidokumentar “Er det nu jeg skal dø?”
Malene Anthony Nielsen fik en førstepris for hendes minidokumentar med titlen “Er det nu jeg skal dø?”. Filmen handler om otte-årige Alberte, der lider af en sjælden, uhelbredelig sygdom. Ingen ved om hun lever om tre uger, eller om hun bliver 82 år gammel. Filmen kan ses her: http://www.b.dk/nationalt/alberte-paa-otte-aar-er-en-ud-af-fire-danskere-med-sjaelden-sygdom-er-det-lige-nu


Årets hverdagsbillede 

Førsteprisen til Olafur Steinar Gestsson blev givet i kategorien Årets Danske Hverdagsbillede. Berlingske var draget til Kalundborg Hallerne, hvor udsigten til et nyt asylcenter affødte en hidsig debat i lokalbefolkningen, der var samlet til borgermøde. Her fangede Berlingskes fotograf et unikt tidsbillede, se mere her: http://www.b.dk/nationalt/jeg-er-ikke-racist-men

Yderligere var Berlingske nomineret til at vinde fire priser, men det blev ved nomineringerne til fotograferne Søren Bidstrup, Ida Marie Odgaard, Simon Læssøe og endnu engang Asger Ladefoged.

I sidste måned modtog flere af Berlingskes fotografer også en række internationale priser i konkurrencen POYi.